BLUE VELVET REVISITED

 

V pondeljek, 10. 7. 2017, nas na 12. Teden kulture na placu čaka ogled filma Blue velvet revisited in pogovor z ustvarjalci.

Leta 1985 je Peter Braatz pridobil ekskluzivno pravico, da dokumentira celotno snemanje kultnega trilerja “Modri žamet”. Večina teh posnetkov je bila do danes skrita očem javnosti.
V filmu “Blue Velvet Revisited – Ponovni pogled na Modri žamet” so posnetki, zvočni zapisi, fotografije, slike, predmeti in relikvije, ki jih je v času snemanja zbral avtor, ponovno izbrani in zmontirani v nov film na podlagi zgodbe, ki jo samo s slikami pripoveduje avtor dokumentarca, Peter Braatz.

In kaj o filmu pravi avtor?
“Film Ponovni pogled na Modri je skok v neki čas in prostor v preteklosti. Je esej in ponovno odkritje. Je zgodba z osebnega stališča nemškega cineasta, ki se je po naključju znašel na snemanju mejnika kinematografije 20. stoletja.
Morda pa le ni bilo naključje. Je ta film na nastanek čakal toliko let, da je bil skoraj za vedno izgubljen?
Odgovoriti je bilo treba na številna vprašanja in razkriti mnogo misli in čustev. Zatopil sem se v štiri ure posnetkov na filmskem traku Super-8, dve uri posnetkov na 16-milimetrskem filmskem traku iz Münchna iz leta 1987, več ur videoposnetkov nemškega oglasnega gradiva za film Modri žamet, več kot tisoč fotografij, predmetov, skic in spominov, in ugotovil, da je še ogromno neodkritega, izbira je bila velika in možnosti za povezovanje neskončne.
Veliko sem moral povedati, slišati, videti in občutiti. Ponovni pogled na Modri žamet je moje odkrivanje zaklada, ki sem se ga moral znova dotakniti, da je spet vzcvetel in zasijal.”