OMEJENA RAZSTAVA NA TKNP UVAŽAMO TRI UMETNIKE, ZDRUŽENE V RAZSTAVO Z NASLOVOM OMEJENA RAZSTAVA.

Otvoritveni dogodek se bo zgodil na TKNPjevski torek, 9. 7. 2019 ob 20.30, na Trgu svobode 6 (ex La Scarpa). Razstava bo na ogled za čas festivala, od 9. 7. 2019 do 13. 7. 2019, med 16.00 in 20.00.

Fizične meje so družbene meje. Ciklično jih rišemo in rušimo.
Ta formativna linija javnega prostora in družbenih dinamik je na območjih meje vedno nespregledana. Včasih je meja samo risba na zemljevidu, včasih pa se z agresivnimi gestami zariše v prostor in med ljudi. Spet tretjič se z živo mejo ogradimo sami.
Meja je nesporno v polju vidnega.

Kaj nas varuje oz. omejuje pa je skupno vprašanje vsem trem razstavljalcem. Lara Reichmann razstavlja video Scribing borders / Risanje mej, v katerem je umetnica dokumentirala hojo, ki jo je prehodila ob slovensko-italijanski meji s pomočjo GPS navigacije. Mejo dojema kot družben konstrukt, večplastnost meje (prekrivanje, križanje in neujemanje kulturne, geografske in politične) pa kot nezakoličeno, vedno spreminjajočo linijo.

Ravno tako v javni prostor nekoliko cinično poseže umetnik name: ,ki na z žico ograjeni slovensko hrvaški meji postavi ping pong mizo in igro namiznega tenisa prevede v kratek video. Instalacija je mimoidočim na voljo za prosto igro rekreativnega namiznega tenisa.

Razstavo poveže in omeji serija slik Nine Čelhar, ki s svojimi subtilnimi odtenki in slikarskimi kadri koncept meje pripeje v sfero doma. Odpira nam pogled do roba posameznikove intime in nas postavi na mejo tega kar dojemamo za dom. Z odsotnostjo figuralike še dodatno poudari mejo med zasebnim in javnim.
Na meji smo.


/ ARTISTS /

___LARA REICHMANN za svoj medij najpogosteje vzame videodokumentacijo lastnih intervencij v javnem prostoru. Njena dela se pretežno ukvarjajo z beleženjem in sledenjem bivanjskega prostora v nacionalnem in globalnem kontekstu, s katerim odpira vprašanja vidnih in nevidnih meja, ki posegajo v polje naše intime, pripadnosti in svobode.

___NINA ČELHAR je slikarka, ki nam s svojim minimalističnim občutkom za okolje ponuja odtujene a hkrati tako domače konstruirane prizore arhitekture v odnosu do svojega okolja, narave in človeka.

___NAME: je umetnik, ki z različnimi pristopi raziskuje grafitarsko subkulturo in širši kulturni kontekst, v katerem živimo. V svojih delih pogosto problematizira razmerje med ilegalnim in legalnim. Njegove intervencije, so vedno podrejene formalni in vsebinski rekonstrukciji in umetnikovim nekonvencionalnim idejam.


Kurirala, uvažala in dobavnice podpisovala je Nastja Mezek.

Pridite malo pogledat kaj je novega v La Škarpi.