TKNP

 

Teden kulture na Placu (TKNP) je brezplačni, open-air festival ustvarjalnih delavnic in kulturnega programa. Od leta 2004 do leta 2017 se je TKNP na Partizanskem trgu v Metliki odvil že 12-krat.

Vse se je začelo leta 2004 z namenom, da se popestri dogajanje v takrat zaspani Metliki, s poudarkom na oživitvi starega dela mesta in prav festival TKNP je podal temelje za osnovanje društva Kud Plac. Od takrat je svoje sledi med stenami stoletnih hiš pustilo že okrog 30000 obiskovalcev. Festival slovi kot 7-dnevni oddih za najmlajše, mlade, starejše in družine, saj čez dan ponuja številne ‘talent prebujajoče’ delavnice pod vodstvom priznanih in kvalificiranih, tako slovenskih kot tujih, mentorjev, ob večerih pa pestro paleto zabavno-kulturnega programa z umetniškimi akterji s slovenskih in tujih odrov.

Prav raznolikim delavnicam daje Kud Plac na festivalu TKNP še posebno težo, saj obiskovalcem tako omogočijo, da prebudijo svoj talent, se oplemenitijo, postanejo kreativni in se družijo z enako mislečimi ter spoznavajo tiste, ki razmišljajo drugače. Istočasno pa tako investirajo vase z neformalnim izobraževanjem ter oživljajo mesto. V 12-ih festivalih smo nanizali 160 raznovrstnih delavnic, ki jih je vodilo več kot 200 mentorjev.

Festival ponuja tudi bogat večerni programom in tako daje obiskovalcem možnost za pobeg iz dolgočasnega vsakdana v novo dimenzijo časa, zvoka in prostora, kjer se lahko brez zadržkov prepustijo brezbrižnosti in kulturnemu hranjenju. 

Tako delavnice kot program vsako leto znova ostajajo brezplačni, saj smo v društvu mnenja, da bi moral do kulturnih in umetniških vsebin imeti dostop prav vsak ne glede na gmotno stanje.

 


Week of Culture on Plac

WCP is a free 7-day long festival, held in July in the old part of the town Metlika, visited by domestic and foreign people (up to 7000). It’s offering afternoon activities up to 15 diverse workshops with renowned national and foreign mentors and rich cultural program in the evenings (concerts, theatre plays, stand-up comedy, dance shows, travelogues, films, etc).

Festival also provides camping by the river Kolpa. The festival, which got a reputation of the leading project in the culture and arts in the region of Bela krajina and Slovenia, is always finished with the grand presentation of workshops’ final products and newly gained skills by participants themselves.