DELAVNICE 2017

 


STREET ART / Mentorji: ZEK crew / tor-sob: 15.30 – 17.00

Starostna omejitev: /
Max. št. udeležencev: /
Pionirji slovenske ulične umetnosti in naši stari znanci Zek Crew bodo tudi letos popestrili marsikateri del v starem mestnem jedru Metlika. Za svoja dela so prejeli nagrade na DOS, SOF in Brumen Grand Prix. Ulično umetnost uporabljajo kot medij za posredovanje domiselnosti in izražanje subtilnih idej.

Delali bomo street art. Delali bomo ali grafite ali skulpturo/spomenik. Mentorji pravijo, da se bomo o tem odločili skupaj na dan delavnice, vaša naloga je samo ta, da se jim pri tem pridružite. V vsakem primeru bo zanimivo.

GRAFIČNA / Mentorica: Lara Likar / tor-sob: 15.30 – 17.00
Starostna omejitev: 13+
Max. št. udeležencev: /
Lara je sicer specialna in rehabilitacijska pedagoginja, ki za drugi magisterij pomoč z umetnostjo študira. Riše (razvojno gledano od prvega leta starosti, ko se pojavijo prve čačke) sicer pa zadnjih nekaj let tiska, razstavlja – grafike, najraje v tehniki Vernis mou.

“Tiskali bomo, pa ne s krompirji ali printerji. Lotili se bomo globokega tiska od matrice do odtisa. To pomeni, da bomo najprej brusili, pilili in pulirali. Ustvarjali motive. Tiskali – yes, yes, s tisto ogromno prešo, ki jo najbrž že od osnovne šole niste videli. Delali bomo miniature, po želji iz njih knjige umetnika. Pridite, barve zelo lepo dišijo – jaz pa sem tudi fajn punca,” pravi Lara o svoji delavnici.

ANIMIRANI FILM / Mentorici: Jelena Dragutinović in Leigh San Juan (z Društvom Slon) / tor-sob: 17.00 – 19.30
Starostna omejitev: 12+
Max. št. udeležencev: /
Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon se ukvarja z osveščanjem, vzgajanjem in izobraževanjem slovenskega občinstva o kakovostnem animiranem filmu. Jelena že več kot 10 let dela v otroškem in mladinskem sektorju, zadnjih par let pa na področju filmske vzgoje kot mentorica delavnic animiranega filma in otroške žirije na festivalu Animateka. Leigh San Juan ima umetniško ozadje. Diplomirala je na področju računalniške in klasične animacije na Ballyfermot College na Irskem. Delala je kot animator v produkciji kratkega filma Philodendron and the apple tree, v Ljubljani leta 2016.

Animirati pomeni oživljati neživo, tako da smo se odločili, da bomo letos na Tednu kulture na placu animirali kar staro mestmo jedro Metlike. Oživeli bomo prazne izložbe, razpadajoče fasade, prazne ulice, zaprašena okna in napolnili trge z domišljijo.

PLESNA / Mentor: David Žabčič / tor-sob: 17.00 – 18.30
Starostna omejitev: /
Max. št. udeležencev: /
David letos zaključuje srednjo šolo. Ples ga spremlja že od petega razreda osnovne šole. Danes pleše pri Plesnem studiu Novo mesto in ima do zdaj zbranih že kar nekaj prvih mest. Pravi, da se je v zadnjih dveh letih naučil veliko o plesu in o sami psihologiji plesa in plesalca.

Na delavnici se bomo naučili osnove profesionalnega plesa, spoznali razlike med družabnim in profesionalnim plesom, se skupaj zabavali in plesali. Na koncu delavnice bomo imeli 3-4 manjše koreografije, s katerimi se bomo predstavili na zaključnem večeru.

KUHARSKA DELAVNICA / Mentor: Cris Herrera / tor-sob: 15.30 – 18.30
Starostna omejitev: /
Max. št. udeležencev: /
Cristian Herrera, kuhar svobodnjak in kozmopolit o potovanju, kuharski demokraciji pravi, da ne verjame v minimalistično postmodernistično kulinariko majhnih porcij in visokih cen.

Razkrijemo lahko samo to, da bomo ustvarjali mesno in vegansko kuhinjo, vse ostalo pa izveste na samem kraju dogodka.

VIDEO / Mentor: August Adrian Braatz / tor-sob: 15.30 – 17.00
Starostna omejitev: 48 in ½
Max. št. udeležencev: 12
Že od malih nog obkrožen s filmi, je svoj prvi film naredil pri 9. letih. Čez deset let pa je vpisal filmsko in televizijsko režijo na AGRFT. Nekaj njegovih izdelkov: dokumentarni film Smeh, diplomski film Oropana duša, film Avdicija, ki je zmagal na natečaju MUVIT/6×60 in filmsko glasbo za številne kratke filme.

Cilj delavnice je narediti videospot in predstaviti udeležencem delavnice potek dela v videoprodukciji. Skupaj bomo naredili scenarij, se naučili o snemalni knjigi in osnovah filmskega jezika, nato bomo skupaj posneli video ter ga zmontirali.

GLEDALIŠKA / Mentor: Tines Špik / tor-sob: 17.00 – 18.30
Starostna omejitev: /
Max. št. udeležencev: /
Tines Špik je diplomiral na AGRFT. V sklopu akademije je nastopal v več produkcijah in prav tako pri nekaj kratkih filmih. Imel je priložnost igrati v predstavi Neki novi tipi v Mestnem gledališču Ljubljanskem in predstavi Liliom v Ljubljanski Drami, letos pa je nastopal tudi v predstavi Vojna in mir v Cankarjevem domu.

Na delavnici bomo oživljali vsak svoje namišljene like. Razvijanje teh bomo povezovali s sproščanjem, improvizacijo, plesom in petjem. Vse to bomo povezali v nekakšno kabaret točko, ki jo bomo predstavili na zaključni predstavitvi delavnic. Če bo zanimanje, lahko uprizorimo tudi kakšno dramsko delo.

AVTORSKA FOTOGRAFIJA / Mentor: Marijo Zupanov / tor-sob: 17.00 – 18.30
Starostna omejitev: /
Max. št. udeležencev: 10
Marijo je trenutno absolvent študija fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pri svojem ustvarjanju poudarja uporabo napak v korist izdelane avtorske estetike. Z uspešnimi fotografskimi razstavami in izkušnjami v mentorstvu raznih delavnic bo udeležencem na voljo za spodbudo in usmerjanje v iskanju motivov, ki jih predvideva ideja delavnice.

Avtorska fotografija omogoča udeležencem, da ugotovijo, kaj sploh so njihove želje v fotografiji. Vsak udeleženec bo poskušal najti svojo interpretacijo izbrane teme, da bo ta kar se da najbolje izražena v samem izdelku. Skozi sam proces bodo udeleženci izoblikovali lastne serije fotografij, ki bodo predstavljene na končni predstavitvi festivala.

Obvezna oprema je digitalni fotoaparat.

GARAŽNI BAND / Mentor: Timotej “Grom” Hrastar / tor-sob: 15.30 – 17.00
Starostna omejitev: /
Max. št. udeležencev: /
Timotej “Grom” Hrastar je novomeški težko rokerski bobnar, ki si svoje mesto na glasbeni sceni kleše s skupino Necrotik. Svoje znanje prenaša na nadobudne glasbenike na oddelku tolkal v Glasbeni šoli Lipičnik. Poleg tega sodeluje s priznanimi glasbeniki in skupinami kot so Jani Lipičnik, Gregor Zagorc, Marko Pezdirc, Sarcom, Doctor Doctor in mnogi drugi.

Vabimo vse glasbene navdušence, da se prezkusijo v vlogi banda na odru. Glasbena delavnica Garažni bend je namenjena vsem glasbenim navdušencem, ki si želijo naučiti osnove igranja ali nadgraditi glasbeno znanje kitare, bas kitare, bobnov ali petja. Predznanje ni pogoj udeležbe delavnice.

OTROŠKE DELAVNICE:

OTROŠKA GLASBENA DELAVNICA / Mentorica: Tery Žeželj / tor-sob: 16.00 – 17.00
Starostna omejitev: /
Max. št. udeležencev: /
Tery Žeželj je bivša študentka Muzikologije in sedanja študentka AGRFT. Poleg študija je tudi navdušena glasbenica, ki se je 14 let učila igranja klasične kitare. Svoje glasbeno znanje rada združuje tudi z ljubeznijo do dela z otroki.

Izdelovali bomo enostavne inštrumente iz različnih odpadnih materialov (plastika, les … ) in se naučili, kako lahko na enostaven in kreativen način tudi najmlajši postanemo glasbeniki! Vabljeni, da skupaj ustvarimo prvi otroški TKNP band!

PLESNA USTVARJALNICA / Mentorica: Nika Brdar / skupina 1. – tor-sob: 16.00 – 17.00 / skupina 2. – tor-sob: 17.00 – 18.00
Starostna omejitev:
– skupina 1.: 4 – 8 let
– skupina 2.: 8 – 13 let.
Max. št. udeležencev:
– skupina 1: 8
– skupina 2: 13
Nika je dijakinja 2. letnika in članica Plesnega društva Krokar, pri katerem pleše že osmo leto. Pleše sodobni ples, balet, modern in ko je možnost tudi hip-hop. Pomaga tudi pri urah baleta za mlajše (4-7 in 7-13) v društvu.

Delavnica bo potekala v dveh skupinah, prva skupina za otroke od 4 do 8 let, druga pa od 8 do 13 let. Skozi igro in različno glasbo se bomo naučili nekaj osnov baleta in jih povezali z drugimi zvrstmi plesa. Vsak posameznik bo lahko uporabil svojo umetniško žilico, skupaj se bomo naučili kratko koreografijo.

PRAVLJICE / Mentorji: Boštjan Kočevar, Tery Žeželj, Urška Aplinc / tor-sob: 18.30 – 19.00
Boštjan Kočevar aka Kočo je svobodna duša! V prostem času postane pisec poezije in proze, sodeluje na bralnem maratonu in na srečanju pesnikov. Kot ustanovitelj društva Zbiratelj je zagrizen filatelist in numizmatik.

Ob večerih se bomo zbrali na placu in poslušali pravljice. Ker pa bo Kočo med letošnjim Tednom kulture na placu zaposlen na več koncih, mu bosta na pomoč priskočili še Tery in Urška.